Topuk Çatlakları Nasıl Giderilir

Topuk Çatlağı nedir diye bir soru sorulduğunda şu cevabı vermek yerinde olacaktır; Ayak topuk çatlakları her yaşta görülebilen çoğunlukla kişiyi rahatsız eden nemsiz kalma ile oluşan bir sorun.. Topuk çatlakları ayaklarda görülen en şiddetli çatlaklardır. Ayak tabanında görülen ayak derisinin çeşitli nedenlerle yarılması sonucu oluşur. Ayak çatlağı oluşumunda soğuk havanın, ayakkabının, ayak bakımının yeteri kadar yapılmamasının etkisi azımsanmamalı. Ayak derisinin kuru kalması yani nem dengesinin bozulması bu konuda oldukça etkendir.

Topuk Çatlakları

Ayaklarda çatlak oluşumunda en çok görülen bölge topuklar dır. Ayak ve topuk çatlaklarının oluşumda bir çok faktör söz konusudur.

-Uzun süre ayakta kalma

-Kalitesiz sabun, temizlik ürün kullanımı

-Soğuk havaya maruz kalma

-Kilolu olma, özellikle aşırı kilolu olup ayakta kalma süresi uzun olanlarda

-Kalitesiz ayakkabı giyme, ayak bedeninden küçük ayakkabı kullanma gibi durumlarda.

-Egzema , sedef hastalığı, troid hastalığı, şeker hastalığı gibi durumlar.

Topuk çatlakları nasıl giderilir

Ayak çatlağının giderilmesindeki sır ayak derisinin nem oranını korumaktır. Tabii bunun yanında yapılması gereken bir kaç pratik işlemde bulunmakta. Özellikle topuk çatlaklarında işe yarayacak ilk yöntem;

-Fırçalama, çatlakların çevresinde ayak derisini kalınlaştıran en büyük etken ölü hücrelerin giderilmesinde oldukça işe yarar. Uygun bir ayak fırçası ile ölü hücreler uzaklaşır böylece yeni ve canlı deri hücreleri göze çarpar. Bizdeki hamam kültürü bu ölü çatlakları gidermeye birer bir. Hamam bulamazsanız da işiniz kolay. Bir kaba ayaklarınız girecek kadar. Sıcak ılık bir kaç litre su ve bir sabun. Ayaklarınızı  yarım saat bekletin ve sabunlayın daha sonra fırça burada bir ponza taşı yada siyah taş olabilir. Bir güzel ovalayın. çatlaklara neden olan ölü hücreler artık yok. Bundan sonra nemlendirici bir krem ayaklarınıza sürün ve pamuk çorap giyip ayaklarınızı 12 saat bekletin. Ayak cildiniz bebek gibi.

-Ayak çatlaklarına ne iyi gelir. Bitkisel yağlar.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir